Search
Close this search box.

Učesnici pokazali zavidan nivo znanja

takmicenje-kiraetVeć niz godina Medresa “Osman-ef. Redžović” među svojim đacima organizira takmičenje u pravilnom i melodičnom učenju Kur'ana. Navedena manifestacija organizira se u sklopu redovnih aktivnosti kojima se obilježava rebiu-l-evvel, treći hidžretski mjesec muslimanske lunarne godine, mjesec u kojem je rođen Božiji poslanik Muhammed a.s. Ovogodišnje takmičenje obilježio je visok stepen znanja koje su pokazali učesnici, kao i mala iznenađenja kad su u pitanju pobjednici.

Sedmo tradicionalno takmičenje učača Kur'ana održano je u školskom amfiteatru u srijedu, 13. februara 2013. godine, sa početkom u devet sati. Dvadeset i dva takmičara nadmetala su se u dvije kategorije, “Tilavet sa tengimom” (pravilno i melodično učenje) i “Hifz sura Jusuf i Jasin” (pravilno učenje navedenih sura napamet).¸

Đacima i gostima koji su se okupili u velikom broju dobrodošlicu je poželio direktor Medrese.

– Okupili smo se danas u ovom prelijepom ambijentu kako bismo iskazali ljubav prema Allahu dž.š., ljubav prema Njegovoj riječi i ljubav prema učenju i podučavanju. Okupili smo se kako bismo se natjecali u dobru, na Sedmom tradicionalnom takmičenju učača Kur'ana.

Već niz godina profesor Kiraeta i vođa sekcije hifza hafiz Abdulkadir Kadrić organizira takmičenje među đacima Medrese u dvije kategorije, tilavet i hifz. Ove godine za takmičenje u kategoriji hifza takmičari su imali zadatak naučiti napamet sure Jusuf i Jasin, u čemu itekako ima simbolike. Sura Jusuf govori o tome kako se vrijedi odupirati iskušenjima koja donose mladost i ljepota, i da istina i pravda na kraju uvijek pobjeđuju, a sura Jasin nas podsjeća na smrt i neminovni odlazak sa ovog svijeta koji nas sve čeka. Neka nam i jedno i drugo svima bude pouka.

Da ovo takmičenje nije rezultat slučajnosti nego marljivog rada svjedoče i brojni hafizi koji su se školovali i školuju u našoj medresi. Do danas ih ima ukupno 11. Prva dvojica od njih, hafiz Abdulkadir Kadrić i hafiz Zijad Dervić danas profesori u Medresi i članovi naše stručne komisije, a posljednja dvojica u tom nizu naših hafiza, su hafiz Abdussamed Podojak koji nam je proučio ašere na početku, i hafiz Sead Subašić, koji će nam proučiti ašere nešto kasnije – kazao je, između ostalog, u svom obraćanju direktor Handžić, te najavio hafisku dovu dvojici mladih hafiza, maturanata Medrese, koja će se održati u školskoj džamiji 23. februara.

Nakon što je profesor Kiraeta i predsjednik stručne komisije hfz. Abdulkadir Kadrić upoznao kandidate i prisutne sa propozicijama, započeo je takmičarski dio. Nivoom pokazanog znanja kandidati su stručnoj komisiji koju su uz hfz. Kadrića činili hafizi Zijad Dervić i Benis Topalović dali težak zadatak da izabere najbolje u obje kategorije. Dok je komisija sumirala rezultate, prisutnima se prigodnim predavanjem obratio hafiz Kenan Musić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. U svom obraćanju u kojem se uglavnom fokusirao na đake medrese, hafiz Musić je istakao značaj brižljivog vođenja računa o načinu trošenja vremena, o odgovornosti za svoje postupke, i značaju određivanja prioriteta u životu. Nakon obraćanja hafiza Musića, uslijedilo je proglašenje pobjednika.

U kategoriji “Tilavet sa tengimom” treće mjesto zauzela je Aida Barčić iz Vogošće (96.33 poena), drugo mjesto Džemaluddin Talić iz Kaknja (98.33 poena) i prvo mjesto Bilčević Ibrahim iz Zenice sa osvojenih 99.33 poena od mogućih 100.

U kategoriji “Hifz sura Jusuf i Jasin” treće mjesto osvojio je Demir Baškan iz Brčkog (97.33 poena), drugo mjesto Lejla Sejmenović iz Tešnja (99.33 poena), a prvo mjesto Fejzić Amina iz Zenice sa osvojenih 99.66 poena od mogućih 100.

Pobjednicima su uručene diplome, knjige i novčane nagrade, a skup završen dovom, uz želje da se ova lijepa tradicija natjecanja u dobru nastavi i sljedeće godine.

takmicenje-kiraet